Tips för att må bättre

Det är oroliga tider just nu med tanke på Covid-19-pandemin, och den vardag som varit normalt och som vi kanske tagit för givet har fort förändrats till ett nytt normalt för många. Vi drunknar i nyheter om viruset vart vi än vänder oss, och det är lätt att dras med i en slags domedagsstämning – kommer det verkligen bli bättre? Ja, det kommer det absolut bli. Går det att må bra även i såna här tunga tider? Ja, det går. I detta inlägg delar jag några av mina bästa tips för att må bättre, om så bara tillfälligt (fritt översatt från min originaltext på engelska HÄR, där du även hittar fler tips).

 • Träning är en fantastisk sak, inte bara för kroppen utan även för hjärnan. Det utlöser må bra- känslor (endorfiner) och kan få dig att tänka på annat en stund. Träna det du tycker är roligt. Jag älskar att dansa sh´bam, kettlebellträning och bodycombat, vilket funkar fint att träna hemma. Yoga är också toppen. Andra fördelar med träning är att det gör minnet bättre, håller hjärnan ung, håller stressen borta, lindrar depression och stärker immunförsvaret.
 • Passa på att ta dig ut i solen när den visar sig, och ladda upp med D-vitamin under hösten och vintern. Om det inte är en solig sommar kan du behöva d-vitamin även då.
 • Ibland kan jag må lite bättre och känna att jag har mer kontroll när jag rensar bland mina saker. Det kanske funkar för dig med? För en extra ”reningskänsla”, testa att sage:a ditt hem (med salvia) efter att du städat.
 • Ta ett varmt bad, gärna med badsalt. Kombinera det med en hemmasparitual som du enkelt gör själv (med till exepmpel hårinpackning, ansiktsmask och en skön kroppsscrub).
 • Skriv av dig! I en dagbok, ett blogginlägg, en insändare till lokaltidningen eller varför inte i ett brev till en vän eller en brevkompis. Det är skönt att kunna dela sina tankar med någon annan om allt som pågår.
 • Ring en vän, släkting eller någon annan du tycker om, av samma anledning som ovan. Träffas om det är möjligt och kramas om ni är friska. Vi behöver beröring nu, mer än nånsin, både själslig och fysisk.
 • Titta på roliga eller söta videoklipp på Youtube, eller se en film som får dig att skratta.
 • Om du orkar kan detta vara en bra tid att passa på att lära dig något nytt. Skillshare har två gratismånader (och om du tipsar någon annan som också joinar får du en gratismånad till!). Det finns en massa olika kurser och webinarer (på engelska) om allt möjligt, från personlig utveckling till att starta företag eller fördjupa sig i något intressant ämne.
 • Googla eller gå till Youtube och sök på ”EFT”. Där kan du, med hjälp av olika knackningar, minska stress, oro eller vad än du behöver hjälp med. Superbra (även fast det känns lite knasigt i början).
 • Om du är orolig eller rädd, föreställ att du är innesluten i en stor genomskinlig bubbla där inget kommer åt dig. Denna bubbla kan du även utöka så alla dina nära och kära får plats.
 • Kan du hjälpa någon annan med något? Kanske en granne, eller varför inte göra en onlinekurs eller en e-bok om något du kan eller brinner för, som du kan dela med världen.
 • Gå ut i naturen. Andas in den friska luften och jorda dig, helst barfota (tänk att det går rötter från dina fötter ner i marken som ger dig energi och lugn).
 • Följ inte nyheterna just nu. Om något jätteviktigt händer kommer du få veta det ändå.
 • Starta morgonen med meditation, eller varför inte denna fantastiska övning av Sylwia Piasecka:
 • Eller så struntar du i att göra något överhuvudtaget. Det är också okej. Det gör inget om du helst gömmer dig under ett täcke med en chipspåse i väntan på att det ska bli som vanligt igen, men sök hjälp om du fastnar där alldeles för länge.

We are in this together. Det är helt okej att ge utlopp för de känslor du har. Gråt om du behöver. Om du behöver någon att prata med, hör av dig till en vän, terapeut, psykolog, präst eller skriv av dig i ett mail till mig. Jag lovar att lyssna och stötta så bra jag kan. Du är inte ensam.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *