5 sätt att höja din frekvens

Det är lätt att fastna i negativa tankar och oroa sig över framtiden. Det gör oss rädda, får oss att känna oss otrygga och leder inte till något bra. Här kommer några tips på hur du kan bryta detta och istället höja din frekvens/ditt mående, så att du mår bättre och kan se möjligheter och lösningar snarare än problem.

Vi matas dagligen med negativa nyheter från alla håll: nyheterna på tv, radio och i tidningar skriker ut detaljer om den senaste terroristattacken, hur många liv pandemin orsakat, att brottsligheten ökar (vilket inte riktigt stämmer) och så vidare, i all oändlighet. Det är inte alls speciellt konstigt att man får skrämselhicka och inte ser framtiden som ljus, utan snarare skrämmande. Hur ska man kunna känna sig trygg och påverka något med den världsbild som förmedlas i medierna dag efter dag? Men det ligger i nyhetsjournalisters intresse att lyfta fram sådant här. Ju mer skrämmande scenarion, desto bättre, eftersom det säljer mer.

Trots att jag är journalist och fick lära mig ovanstående tidigt under journalistutbildningen är det något som jag alltid haft svårt för. Jag vill hellre fokusera på det som är bra, och lyfta det. Men hur gör man det då? De dåliga sakerna försvinner väl inte helt även om vi väljer att inte fokusera på det? Jo, på sätt och vis gör de det. När vi väljer att inte följa nyheterna varje dag, och undviker att inte hänga med människor som bara gnäller och ältar men aldrig gör något åt sina problem öppnar vi upp för helt andra saker i vårt liv, och det negativa som händer får mindre fokus och kraft. Det vi fokuserar på växer. Vad vill du ha mer av i ditt liv?

När vi vänder fokus till det som får oss att må bra och som gör oss glada blir vi lugnare och mer mottagliga för ännu mer positiva saker och människor runt oss. Ju fler människor som hittar lugnet och glädjen inom sig, oavsett vad som eventuellt pågår i världen just nu, desto större möjlighet är det att påverka världen i en bra riktning. Världsfreden börjar med oss, så det är där vi måste börja – att sluta fred med oss själva, landa i att vi är trygga här och nu, i just denna stund. Det är ingen idé att oroa sig för något som förmodligen inte kommer att hända. Och händer något negativt ändå, då är vi bättre rustade att deala med det, eftersom vi kommer se så många nya lösningar och möjligheter när vi är på ett högre trappsteg, snarare än om vi sitter fast i en kall och mörk källare och bara ser spindlarna i hörnen. Och tro mig, om något händer som det är livsviktigt att du känner till, så kommer du få veta det av de i din närhet.

Nästa steg är att kolla igenom dina sociala medier-konton. Du har säkerligen någon som älskar att grotta ner sig i självömkan som delar med sig av dennes dåliga mående, otur och annat som alltid tycks drabba just denna person. Det bästa är såklart att distansera dig helt och ta bort denna person som vän, men det kanske inte går. Då kan du gå in på personens profil och välja att avfölja den personens uppdateringar. Personen får inte veta något och ni är fortfarande vänner. Det fungerar både på Facebook och Instagram.

Kolla sedan över vilka grupper du är med i. Bidrar de till inspiration och en positiv förändring, eller ilska, rädsla osv? Även här kan du välja att inte få fler uppdateringar även om du av någon anledning vill vara kvar i gruppen. Då slipper du i alla fall få ditt Facebookflöde fullt med negativitet. Gå med i grupper som bidrar till att hålla din vibration hög och som sprider inspiration och en positiv syn på dig själv och världen.

När du riktat fokuset bort från dramat som pågår i nyhetsvärlden dygnet runt och avföljt människor som tar din energi snarare än ger dig något är det dags att fokusera på det som gör dig glad! Du har säkert redan många sådana saker i ditt liv, men för att ge dig mer inspiration kommer här en lista med mina favoritsaker:

 • Dansa! Jag älskar att dansa loss till ett bra sh´bampass hemma med appen Les Mills OnDemand eller dra igång en bra låt på appen Just Dance Now och dansa i takt med figurerna på TV:n, samtidigt som jag sjunger loss till låttexten för full hals. Kanske inte så vackert för andra att se 😉 men det gör mig otroligt glad!
 • Läs en inspirerande bok om hur du kan få ett bättre mindset gällande något. Boktips: ”Mindset: du blir vad du tänker” av Carol S Dweck.
 • Krama någon du tycker om, eller gå på en skön massage. Beröring ger oss mer av må bra-hormonet oxytocin.
 • Prata med någon som du vet vill dig väl och som står på din sida, som en vän, en coach eller en psykolog.
 • Se en rolig film eller serie som får dig att skratta och/eller bli inspirerad.
 • Planera något roligt. Det kommer göra dig glad bara av att tänka på det.
 • Om du har en hund eller annat husdjur, lek och busa så mycket du kan med det. Det är något jag saknar, så jag kramas lite extra med min sambo istället.
 • Volontärarbeta eller gör något osjälviskt och fint för någon annan.

Gå på en strandpromenad, gärna barfota om det är en sandstrand, eller andas in den härliga och healande skogsdoften i närmsta skog. Det får oss att landa och gör det lättare att jorda sig, vilket kan behövas ibland.

Precis som att vi kan känna rädsla och oro när våra hjärnor matas med negativa nyheter, kan vi ändra fokus och mata vår hjärna med positivitet. Det stärker vår självkänsla och kan verkligen göra underverk! Bli din egen hejaklack och affirmera positiva och inspirerande affirmationer flera gånger om dagen. Ett tips är att skapa olika påminnelser på mobilen, kanske en gång i timmen under dagen, med olika affirmationer, så du verkligen påminns om dem.

Du kan använda dina mål som affirmationer, en känsla du vill ha, eller något annat som passar dig bäst just nu. Tanken är att formulera det så att det är något du kan tro på själv, för då blir det lättare att gå in i känslan av att du är det du affirmerar, eller i alla fall att du är på väg dit. Exempel:

 • Jag är älskad för den jag är.
 • Den här dagen kommer bli fantastisk!
 • Pengar kommer oväntat in från olika håll.
 • Ju roligare jag har, desto mer framgångsrik blir jag med mitt företagande.
 • Det finns någon som väntar på att träffa just mig.
 • Världen behöver mig och min kunskap.
 • Jag är en framgångsrik författare.
 • Det blir alltid bättre än jag kan föreställa mig.
 • Jag kan nå alla mina drömmar.

Bonustips!

Se över din kost. Vad äter du och hur mycket näring innehåller det? Överväg att lägga till mer (ekologiska) grönsaker och färska frukter, bär och egenpressade juicer till din mat. Vi får i oss alldeles för lite näring på grund av flera orsaker, bland annat onödiga kemiska tillsatser i livsmedel och att maten inte innehåller all näring vi behöver – speciellt inte om vi har en tendens att äta mycket skräpmat, socker och sådant. Jag har nyligen ändrat kost till en paleo – och antiinflammatorisk livsstil, och även fast jag inte alltid håller den 100 % mår jag ändå otroligt mycket bättre både i kroppen och energimässigt. Var rädd om dig och behandla din kropp bra. Den här sidan har en massa goda recept!

Vilka är dina bästa tips för att höja din vibration och må bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *