Börja det nya året på bästa sätt, redan nu

Tiden springer iväg och det är snart nytt år. Har du någon speciell ritual för att tacka av det gamla och välkomna det nya? I år testar jag tre, för mig, nya saker som jag vill tipsa dig om.

Istället för att vänta till 1 januari så satte jag igång den 1 december. Det är aldrig försent att påbörja en ny vana, så gör gärna samma sak om du känner dig manad (oavsett när du läser detta)!

Det första jag gör är att jag skriver ner fem saker jag är tacksam för varje dag. Vissa dagar har det till och med blivit flera saker. Om du tycker det är svårt att komma på saker att vara tacksam över, tänk på saker som du kanske tar för givet varje dag: du kan dricka rent vatten, du har (förhoppningsvis) en säng att sova i varje natt, en vacker solnedgång, ren luft att andas osv. Ju mer vi är tacksamma för, desto mer kommer vi få att vara tacksamma över.

Det andra jag gör är att dokumentera allt överflöd jag får, både stora och små saker: brev jag får av en vän, en oväntad insättning på mitt konto, middagen som sambon bjuder på, en komplimang, en present osv. Det får mig att känna mig ännu rikare, och även ännu mer tacksam. Dessutom affirmerar jag något relaterat till överflöd varje dag, för att förstärka tacksamhetskänslan ännu mer.

Den tredje saken är att jag dels redan börjat planera för vad jag vill göra och uppnå nästa år, dels skriva ner allt bra jag uppnått och allt bra som hänt mig under 2020. Det blev en lång lista och mycket mer än jag trott. Det är ett bra sätt att sammanfatta årets höjdpunkter, och kan vara kul att gå tillbaka och läsa om framöver. Detta kan också vara allt från små saker till stora.

Dela gärna med dig av egna tips och tankar om hur du gör.

∼  Fråga dig själv om det du gör idag tar dig närmre där du vill vara imorgon ∼

Börja det nya året på bästa sätt, redan nu Läs mer »

5 sätt att höja din frekvens

Det är lätt att fastna i negativa tankar och oroa sig över framtiden. Det gör oss rädda, får oss att känna oss otrygga och leder inte till något bra. Här kommer några tips på hur du kan bryta detta och istället höja din frekvens/ditt mående, så att du mår bättre och kan se möjligheter och lösningar snarare än problem.

Vi matas dagligen med negativa nyheter från alla håll: nyheterna på tv, radio och i tidningar skriker ut detaljer om den senaste terroristattacken, hur många liv pandemin orsakat, att brottsligheten ökar (vilket inte riktigt stämmer) och så vidare, i all oändlighet. Det är inte alls speciellt konstigt att man får skrämselhicka och inte ser framtiden som ljus, utan snarare skrämmande. Hur ska man kunna känna sig trygg och påverka något med den världsbild som förmedlas i medierna dag efter dag? Men det ligger i nyhetsjournalisters intresse att lyfta fram sådant här. Ju mer skrämmande scenarion, desto bättre, eftersom det säljer mer.

Trots att jag är journalist och fick lära mig ovanstående tidigt under journalistutbildningen är det något som jag alltid haft svårt för. Jag vill hellre fokusera på det som är bra, och lyfta det. Men hur gör man det då? De dåliga sakerna försvinner väl inte helt även om vi väljer att inte fokusera på det? Jo, på sätt och vis gör de det. När vi väljer att inte följa nyheterna varje dag, och undviker att inte hänga med människor som bara gnäller och ältar men aldrig gör något åt sina problem öppnar vi upp för helt andra saker i vårt liv, och det negativa som händer får mindre fokus och kraft. Det vi fokuserar på växer. Vad vill du ha mer av i ditt liv?

När vi vänder fokus till det som får oss att må bra och som gör oss glada blir vi lugnare och mer mottagliga för ännu mer positiva saker och människor runt oss. Ju fler människor som hittar lugnet och glädjen inom sig, oavsett vad som eventuellt pågår i världen just nu, desto större möjlighet är det att påverka världen i en bra riktning. Världsfreden börjar med oss, så det är där vi måste börja – att sluta fred med oss själva, landa i att vi är trygga här och nu, i just denna stund. Det är ingen idé att oroa sig för något som förmodligen inte kommer att hända. Och händer något negativt ändå, då är vi bättre rustade att deala med det, eftersom vi kommer se så många nya lösningar och möjligheter när vi är på ett högre trappsteg, snarare än om vi sitter fast i en kall och mörk källare och bara ser spindlarna i hörnen. Och tro mig, om något händer som det är livsviktigt att du känner till, så kommer du få veta det av de i din närhet.

Nästa steg är att kolla igenom dina sociala medier-konton. Du har säkerligen någon som älskar att grotta ner sig i självömkan som delar med sig av dennes dåliga mående, otur och annat som alltid tycks drabba just denna person. Det bästa är såklart att distansera dig helt och ta bort denna person som vän, men det kanske inte går. Då kan du gå in på personens profil och välja att avfölja den personens uppdateringar. Personen får inte veta något och ni är fortfarande vänner. Det fungerar både på Facebook och Instagram.

Kolla sedan över vilka grupper du är med i. Bidrar de till inspiration och en positiv förändring, eller ilska, rädsla osv? Även här kan du välja att inte få fler uppdateringar även om du av någon anledning vill vara kvar i gruppen. Då slipper du i alla fall få ditt Facebookflöde fullt med negativitet. Gå med i grupper som bidrar till att hålla din vibration hög och som sprider inspiration och en positiv syn på dig själv och världen.

När du riktat fokuset bort från dramat som pågår i nyhetsvärlden dygnet runt och avföljt människor som tar din energi snarare än ger dig något är det dags att fokusera på det som gör dig glad! Du har säkert redan många sådana saker i ditt liv, men för att ge dig mer inspiration kommer här en lista med mina favoritsaker:

 • Dansa! Jag älskar att dansa loss till ett bra sh´bampass hemma med appen Les Mills OnDemand eller dra igång en bra låt på appen Just Dance Now och dansa i takt med figurerna på TV:n, samtidigt som jag sjunger loss till låttexten för full hals. Kanske inte så vackert för andra att se 😉 men det gör mig otroligt glad!
 • Läs en inspirerande bok om hur du kan få ett bättre mindset gällande något. Boktips: ”Mindset: du blir vad du tänker” av Carol S Dweck.
 • Krama någon du tycker om, eller gå på en skön massage. Beröring ger oss mer av må bra-hormonet oxytocin.
 • Prata med någon som du vet vill dig väl och som står på din sida, som en vän, en coach eller en psykolog.
 • Se en rolig film eller serie som får dig att skratta och/eller bli inspirerad.
 • Planera något roligt. Det kommer göra dig glad bara av att tänka på det.
 • Om du har en hund eller annat husdjur, lek och busa så mycket du kan med det. Det är något jag saknar, så jag kramas lite extra med min sambo istället.
 • Volontärarbeta eller gör något osjälviskt och fint för någon annan.

Gå på en strandpromenad, gärna barfota om det är en sandstrand, eller andas in den härliga och healande skogsdoften i närmsta skog. Det får oss att landa och gör det lättare att jorda sig, vilket kan behövas ibland.

Precis som att vi kan känna rädsla och oro när våra hjärnor matas med negativa nyheter, kan vi ändra fokus och mata vår hjärna med positivitet. Det stärker vår självkänsla och kan verkligen göra underverk! Bli din egen hejaklack och affirmera positiva och inspirerande affirmationer flera gånger om dagen. Ett tips är att skapa olika påminnelser på mobilen, kanske en gång i timmen under dagen, med olika affirmationer, så du verkligen påminns om dem.

Du kan använda dina mål som affirmationer, en känsla du vill ha, eller något annat som passar dig bäst just nu. Tanken är att formulera det så att det är något du kan tro på själv, för då blir det lättare att gå in i känslan av att du är det du affirmerar, eller i alla fall att du är på väg dit. Exempel:

 • Jag är älskad för den jag är.
 • Den här dagen kommer bli fantastisk!
 • Pengar kommer oväntat in från olika håll.
 • Ju roligare jag har, desto mer framgångsrik blir jag med mitt företagande.
 • Det finns någon som väntar på att träffa just mig.
 • Världen behöver mig och min kunskap.
 • Jag är en framgångsrik författare.
 • Det blir alltid bättre än jag kan föreställa mig.
 • Jag kan nå alla mina drömmar.

Bonustips!

Se över din kost. Vad äter du och hur mycket näring innehåller det? Överväg att lägga till mer (ekologiska) grönsaker och färska frukter, bär och egenpressade juicer till din mat. Vi får i oss alldeles för lite näring på grund av flera orsaker, bland annat onödiga kemiska tillsatser i livsmedel och att maten inte innehåller all näring vi behöver – speciellt inte om vi har en tendens att äta mycket skräpmat, socker och sådant. Jag har nyligen ändrat kost till en paleo – och antiinflammatorisk livsstil, och även fast jag inte alltid håller den 100 % mår jag ändå otroligt mycket bättre både i kroppen och energimässigt. Var rädd om dig och behandla din kropp bra. Den här sidan har en massa goda recept!

Vilka är dina bästa tips för att höja din vibration och må bättre?

5 sätt att höja din frekvens Läs mer »

Vem vinner i slutändan egentligen?

Har du hört det gamla uttrycket ”den som har mest saker när den dör vinner”? Så är det inte längre. En minimalistisk stil har vuxit fram de senaste åren som frigör tid och plats för nya tankar och perspektiv.

Även fast det inte är en tävling slog det mig nyss att det kanske är den som är mest tacksam som vinner i slutändan. Inte nödvändigtvis tacksam över saker, utan över allt annat: saker den upplevt, människor den lärt känna, vacker natur den sett, kyssarna den fått, kärleken den gett och de där sakerna den hunnit säga till sina älskade.

Jag har börjat med en ny vana där jag tänker på allt jag är tacksam för med dagen och allmänt innan jag somnar, och då somnar jag på ett väldigt skönt sätt. Hur ofta lägger du märke till det du är tacksam för? Har du någon bra tacksamhetsrutin? Dela gärna med dig i en kommentar.

~ Det vi fokuserar på växer, så fokusera på det du är tacksam över ~

Vem vinner i slutändan egentligen? Läs mer »

Tips för att må bättre

Det är oroliga tider just nu med tanke på Covid-19-pandemin, och den vardag som varit normalt och som vi kanske tagit för givet har fort förändrats till ett nytt normalt för många. Vi drunknar i nyheter om viruset vart vi än vänder oss, och det är lätt att dras med i en slags domedagsstämning – kommer det verkligen bli bättre? Ja, det kommer det absolut bli. Går det att må bra även i såna här tunga tider? Ja, det går. I detta inlägg delar jag några av mina bästa tips för att må bättre, om så bara tillfälligt (fritt översatt från min originaltext på engelska HÄR, där du även hittar fler tips).

 • Träning är en fantastisk sak, inte bara för kroppen utan även för hjärnan. Det utlöser må bra- känslor (endorfiner) och kan få dig att tänka på annat en stund. Träna det du tycker är roligt. Jag älskar att dansa sh´bam, kettlebellträning och bodycombat, vilket funkar fint att träna hemma. Yoga är också toppen. Andra fördelar med träning är att det gör minnet bättre, håller hjärnan ung, håller stressen borta, lindrar depression och stärker immunförsvaret.
 • Passa på att ta dig ut i solen när den visar sig, och ladda upp med D-vitamin under hösten och vintern. Om det inte är en solig sommar kan du behöva d-vitamin även då.
 • Ibland kan jag må lite bättre och känna att jag har mer kontroll när jag rensar bland mina saker. Det kanske funkar för dig med? För en extra ”reningskänsla”, testa att sage:a ditt hem (med salvia) efter att du städat.
 • Ta ett varmt bad, gärna med badsalt. Kombinera det med en hemmasparitual som du enkelt gör själv (med till exepmpel hårinpackning, ansiktsmask och en skön kroppsscrub).
 • Skriv av dig! I en dagbok, ett blogginlägg, en insändare till lokaltidningen eller varför inte i ett brev till en vän eller en brevkompis. Det är skönt att kunna dela sina tankar med någon annan om allt som pågår.
 • Ring en vän, släkting eller någon annan du tycker om, av samma anledning som ovan. Träffas om det är möjligt och kramas om ni är friska. Vi behöver beröring nu, mer än nånsin, både själslig och fysisk.
 • Titta på roliga eller söta videoklipp på Youtube, eller se en film som får dig att skratta.
 • Om du orkar kan detta vara en bra tid att passa på att lära dig något nytt. Skillshare har två gratismånader (och om du tipsar någon annan som också joinar får du en gratismånad till!). Det finns en massa olika kurser och webinarer (på engelska) om allt möjligt, från personlig utveckling till att starta företag eller fördjupa sig i något intressant ämne.
 • Googla eller gå till Youtube och sök på ”EFT”. Där kan du, med hjälp av olika knackningar, minska stress, oro eller vad än du behöver hjälp med. Superbra (även fast det känns lite knasigt i början).
 • Om du är orolig eller rädd, föreställ att du är innesluten i en stor genomskinlig bubbla där inget kommer åt dig. Denna bubbla kan du även utöka så alla dina nära och kära får plats.
 • Kan du hjälpa någon annan med något? Kanske en granne, eller varför inte göra en onlinekurs eller en e-bok om något du kan eller brinner för, som du kan dela med världen.
 • Gå ut i naturen. Andas in den friska luften och jorda dig, helst barfota (tänk att det går rötter från dina fötter ner i marken som ger dig energi och lugn).
 • Följ inte nyheterna just nu. Om något jätteviktigt händer kommer du få veta det ändå.
 • Starta morgonen med meditation, eller varför inte denna fantastiska övning av Sylwia Piasecka:
 • Eller så struntar du i att göra något överhuvudtaget. Det är också okej. Det gör inget om du helst gömmer dig under ett täcke med en chipspåse i väntan på att det ska bli som vanligt igen, men sök hjälp om du fastnar där alldeles för länge.

We are in this together. Det är helt okej att ge utlopp för de känslor du har. Gråt om du behöver. Om du behöver någon att prata med, hör av dig till en vän, terapeut, psykolog, präst eller skriv av dig i ett mail till mig. Jag lovar att lyssna och stötta så bra jag kan. Du är inte ensam.

Tips för att må bättre Läs mer »

Skillnaden på en dröm och ett mål

Hur skulle du definiera en dröm? Ett mål då?

Ett mål är något du aktivt jobbar för att uppnå. Du kan bryta ner ett mål i flera delmål, vilket kan göra det lättare för att se hur långt du faktiskt kommit, och för att målet inte ska te sig så overkligt stort eller alldeles för långt bort. Till exempel, om du vill gå ner 20 kg, så kan du bryta ner det till t.ex. fem kilo åt gången. Men ett mål måste också vara mer specificerat än så.  När ska du ha gått ner 5 kilo? 10? 20?

En metod som är vanlig inom coaching kallas SMART:

S – Specifikt.

Var så specifik som möjligt. Vem handlar målet om? Är det nån mer involverad? Vad vill du uppnå? Var kan du nå målet? När? Och den viktigaste frågan av alla – Varför? Vad är det som gör just detta målet så viktigt?

M – Mätbart.

Det är här delmålen kommer in. Ett mål måste vara mätbart för att kunna veta när du når det, och hur långt du har kvar. När du ser att du kommer allt närmre målet blir du även motiverad att fortsätta.

A – Attraktivt.

Målet måste vara något du verkligen vill uppnå. Är det något som bara känns ”sådär” intressant eller något som du inte prioriterar just nu kommer du ha svårare att komma i mål.

R – Realistiskt.

Ditt mål måste även vara realistiskt och gå att nå. Du kanske har en dröm om att bli världens bästa fotbollsspelare eller en astronaut, men om det är realistiskt för dig kan bara du svara på.

T – Tidsspecifikt.

Ett mål utan en deadline är bara en dröm. För att målet ska kunna nås behöver du sätta ett datum på när målet ska vara uppfyllt. För att ta viktexemplet igen kan målet t.ex. vara att du ska gå ner 20 kg på ett halvår. Det är dina mål och det är du som bestämmer vad som fungerar för dig. Sätt inte för kort tidsram för ditt mål – det är inte realistiskt att gå ner 20 kilo på en månad. Se till att du har tillräckligt med tid att kunna nå målet. Det ska inte ligga flera år bort men inte vara för stressande att uppnå heller. Det kan leda till att du istället vill ge upp om du inte når ditt mål till det datumet du vill.

En dröm då? Drömmar är viktiga och kan absolut göras till ett mål. Jag ser mina drömmar som något långsiktigt jag strävar mot, till exempel min författardröm. Vad har du för drömmar och mål? Hur har du gjort när du nått mål du haft förut? Dela gärna med dig! ♥

∼ Sätt ett mål som får dig att vilja hoppa upp ur sängen varje morgon ∼

Skillnaden på en dröm och ett mål Läs mer »

Vad drömmer du om?

Hur ser ditt drömliv ut? Kanske inte en helt enkel fråga att svara på. I denna blogg kommer jag ge dig verktyg för hur du kan ta reda på vad du vill och hur du gör för att komma dit. Jag kommer även gå igenom vilka hinder som kan stå i vägen för dina mål och drömmar, och hur du tar dig över dem. Den här bloggen är en blandning av personlig utveckling, mental träning, pepp och coaching, allt för att du ska bli så motiverad och inspirerad som möjligt för att leva det liv du vill ha och drömmer om.

Lever du redan ditt drömliv? Vad härligt! Välkommen att gästblogga och berätta hur du kom dit, eller hör av dig till mig om du vill bli intervjuad för livscoachbloggen med just din historia ♥

Så, vem är jag då? Jag är diplomerad coach, certifierad livscoach och certifierad coach i attraktionslagen. Jag har alltid brunnit för att skriva, resa och att hjälpa människor, och jag anser att vi alla har en skyldighet att hjälpa varandra när vi har möjlighet till det. Jag har jobbat inom många olika områden, bland annat som jobbcoach och som journalist. Med denna blogg hoppas jag kunna bidra till att fler människor vågar ta sina drömmar och mål på allvar, och inte bara låta det stanna vid just en dröm.

Lämna gärna en kommentar om vad du vill läsa om. 

∼ Allt är möjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid ∼

Jag i Adelaide, Australien 2013, då jag uppfyllde en av mina stora drömmar: att få krama en koala!

Vad drömmer du om? Läs mer »